TABLE OF CONTENTS

Vilka riskfaktorer medför COVID-19 för diabetiker?

Läs mer om COVID-19:s inverkan på diabetiker för att vara så förberedd som möjligt under den pågående vågen. Kunskap är makt!

Vilka var de allmänna effekterna av pandemin?

Arton månader in i COVID-19-pandemin visade epidemiologiska studier att diabetes är en central orsak till allvarlig insjuknande i COVID-19. COVID-19 har haft en förödande effekt på personer med diabetes. I en studie som omfattar flera industriländer som genomfördes under pandemins första våg, var den totala dödligheten 18 % högre än under tidigare år. Av de extra fallen tillskrevs 75-80 % officiellt COVID-19. Orsakerna bakom de återstående ∼20-25 % som inte tillskrivs COVID-19 har inte uppskattats exakt, men är sannolikt en kombination av underrapportering av COVID-19 och indirekta effekter av pandemin. Försenad behandling eller underbehandling av andra sjukdomar leder exempelvis till att andra dödsorsaker ökar.

Överdödligheten i förhållande till historiska trender var 51 % högre för typ 1-diabetes och 64 % högre för typ 2-diabetes, och ungefär två tredjedelar av dödsfallen tillskrivs officiellt COVID-19. Eftersom den COVID-19-relaterade överdödligheten i den allmänna befolkningen har varit ∼20 %, innebär detta att pandemivågorna har haft mer än dubbelt så stor inverkan på samhällsmedborgare med diabetes.

Prediktorer för COVID19-relaterad sjuklighet och dödlighet bland fallserier med diabetes.

I en omfattande systematisk genomgång av 22 olika studier av prediktorer för svårighetsgrad och död av COVID-19, konstaterades att manligt kön, ålder, flera komorbida tillstånd, insulinanvändning och flera laboratorieprediktorer vid intagningen, inklusive förhöjda glukosnivåer, antal vita blodkroppar, antal neutrofiler och antal lymfocyter, var signifikanta. Övervikt och fetma var förknippat med ∼30 % ökad risk för allvarliga COVID-utfall, men var inte förknippat med mortalitet. Metforminanvändning tenderade att förknippas med en minskad risk för både allvarlig COVID-19 och död. Noterbart är att diabetesvaraktighet, rökning, högt blodtryck och samtidig cancer, inte var förknippade med svårighetsgrad och död av COVID-19 bland dem som lagts in på sjukhus för COVID-19. Resultaten tyder på att vuxna i alla åldrar med typ 1-diabetes lider minst lika hög risk för dåliga resultat från COVID-19 som personer med typ 2-diabetes.

Risk för sjuklighet och dödlighet bland personer som lagts in på sjukhus

Förekomsten av diabetes är särskilt alarmerande bland unga och medelålders vuxna, vilket återspeglas i fjorton stater från Centers for Disease Control and Prevention COVID-NET, där sjukhusvårdade vuxna i åldern 50-64 år hade en lika hög förekomst av diabetes (32 %) som de som var 65 år och äldre (31 %). Vidare visar en närmare granskning en hög prevalens av tidigare odiagnostiserad diabetes bland personer som sjukhusvårdats för COVID-19, där hyperglykemi och diagnos kan ha påskyndats av COVID-19-infektionen.

I genomsnitt hade 33 % av de sjukhusvårdade personerna med allvarlig COVID-19-relaterad sjukdom och 39 % av dödsfallen diabetes. Bland personer med diabetes utvecklade 21-43 % allvarlig sjukdom (dvs. andningsstörningar, mekanisk ventilation, intagning på intensivvårdsavdelning) och dödligheten varierade mellan 24 % och 29 %. Studier som undersökte specifika behandlingsresultat visade att diabetes är en stark prediktor för behovet av invasiv mekanisk ventilation, extrakorporeal membranoxygenering och kontinuerlig njurersättningsbehandling.

Vad är den indirekta effekten av COVID-19 på befolkningen med diabetes?

För de flesta människor är de mest djupgående effekterna av pandemin inte en coronavirusinfektion, utan snarare den mångsidiga och utdragna samhällsstörning som pandemin har orsakat genom förändringar i hälso- och sjukvårdssystemets funktion, beteenden och stöd, miljöförändringar och den stress som COVID-19 innebär för familjemedlemmar. Dessa störningar kan ha negativa indirekta effekter på upptäckt, prevalens och hantering av diabetes och andra sjukdomar, vilket kan försämra eller förbättra hälsobeteenden och självförvaltning. Att uppmärksamma de indirekta effekterna av pandemin på grund av avskärmning och förändringar i rutiner är särskilt viktigt för att förstå framtida folkhälsobehov för befolkningen med diabetes.

Beroende på lokala strategier kan övergången till distansarbete hemifrån och nedläggningar av eller minskad tillgång till livsmedelsbutiker, restauranger och snabbmat, ha både kortsiktiga och långsiktiga effekter på kostens kvalitet samt på vanor för fysisk aktivitet och självförvaltning av diabetes. Konsumtionen av hemlagade måltider och frukt och grönsaker ökade, men det gjorde även konsumtionen av mindre hälsosam mat, snacks, antalet måltider per dag och det totala livsmedelsintaget. Andra studier visade att konsumtionen av sötsaker ökade med 20-40 procent. Vidare observerade 64 studier en förändring av fysisk aktivitet; de flesta studier såg en minskning av all fysisk aktivitet och en ökning av stillasittande beteende, men såg också ökningar av fysisk aktivitet på fritiden. I en metaanalys konstaterades att 32 % av befolkningen i allmänhet har sömnproblem, men man bedömde inte hur detta förändades under pandemin.

Vad kan du göra för att förebygga problemet?

För att göra vårt bästa för att skydda vår egen hälsa måste vi leva en hälsosam livsstil och hantera vår diabetes på ett medvetet sätt. Eftersom diabetes är en ökad risk under pandemin är det värt att följa "spelreglerna". Eftersom COVID-19 kan förändra din dagliga rutin på ett negativt sätt, är det troligare att du löper en ökad risk för ett dåligt utfall av sjukdomen. För att minska riskfaktorerna kan vi använda flera tekniker för att hantera diabetes på lämpligt sätt, som glukometrar, insulinpumpar och loggningsapplikationer. En av de mest framstående loggningsapparna - med unika funktioner som konkurrerande alternativ inte har - är DiabTrend.

För att uppmärksamma näring, fysisk aktivitet med lämplig intensitet och regelbundenhet, psykisk hälsa och systematisk upprepning av blodsocker- och läkemedels-/insulindosering på daglig basis, även i dessa svåra tider, är det en god idé att välja DiabTrend. Den hjälper till att utveckla en medveten och hälsosam livsstil och tillhandahåller en hel del användbar kunskap om behandling av diabetes. Om du är intresserad, tveka inte att testa den!



Android: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.diabtrend

iOS: https://apple.co/3tjh734

Eller registrera dig via datorn: https://app.diabtrend.com/

Bauer Anna
Reading time: 
5
minutes
Published: 
November 2, 2021

Hantera din diabetes på ett smart sätt!

Starta DiabTrend

Andra inlägg om diabetes