Étkezés & Diéta

Mik azok a szénhidrátok és miért fontosak?

Ebben a cikkben a szénhidrátokról szeretnénk hasznos információkat nyújtani, hogy a mindennapokban hasznosítani tudd ezt a tudást.

Koszecz Anna
Reading time: 
4
minutes
Published: 
September 1, 2021

Cukorbetegként talán az egyik legfontosabb dolog, amit megtehetünk (ha a táplálkozásról van szó), hogy figyelünk a szénhidrát-bevitelünkre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy aki cukorbeteg, nem fogyaszthat szénhidrátot! Ellenkezőleg, mindössze arra kell ügyelnünk, hogy okosan táplálkozzunk.Ebben a cikkben röviden szeretném bemutatni nektek a legfontosabb szénhidrát-típusokat, hogy milyen tulajdonságokkal bírnak, és hogy hogyan is tudjátok beépíteni őket a mindennapjaitokba.

Mik azok a szénhidrátok, és miért van rájuk szükségünk?

A szénhidrátok olyan makrotápanyagok, melyeknek legfőbb feladata, hogy energiát szolgáltassanak a szervezetnek. Napi energiabevitelünk akár 45-55%-át is fedezhetik. Ez egy átlagos felnőtt nő esetében, akinek az energiaszükséglete 2000 kcal, akár 225-275 gramm szénhidrátot is jelenthet egy nap.

Érdekel, hogyan állnak össze egy nap étkezései? Olvasd el az erről szóló posztunkat!

Egyszerű szénhidrátok

A hétköznapokban ezeket nevezzük cukroknak. Ide soroljuk például a szacharózt (kristálycukrot), fruktózt (gyümölcscukrot), glükózt (szőlőcukrot), vagy akár a laktózt (tejcukrot) is. Közös jellemzőjük, hogy 1 vagy 2 cukormolekulából állnak, és nagyon gyorsan bekerülnek a véráramba, azaz gyorsan meg tudják emelni a vércukorszintünket, ha magukban fogyasztjuk.

Kakukktojásnak számít közülük a fruktóz, vagyis a gyümölcscukor, mert bár tényleg egyszerű szénhidrát, de csak lassan emeli meg a vércukorszintünket. Glikémiás indexe (GI=24) pedig kifejezetten alacsonynak számít a szőlőcukorhoz (GI=100) képest.

Melyik egyszerű szénhidrátot válasszam?

A glükózt, azaz szőlőcukrot mindig érdemes magunknál tartani, hiszen hypoglikémia esetén ez tudja a leghamarabb megemelni a vércukorszintünket.

A fruktózt alacsony glikémiás indexe, és magas édesítő ereje miatt akár a cukorbetegek is könnyen beilleszthetik az étrendjükbe. Azonban vigyázzunk! A hozzáadott fruktóz túlzott fogyasztásának káros hatásai is lehetnek. A nagy mennyiségben fogyasztott hozzáadott fruktózt megemelkedett triglicerid- és húgysavszintekkel hozták összefüggésbe. Éppen ezért egy nap ne fogyasszunk belőle 30 g-nál többet. Azt ajánljuk, kísérletezzetek az édesítőszerekkel és fogyasszatok belőlük változatosan.

A különböző táplálkozási ajánlások szerint azonban egyik hozzáadott cukorból sem érdemes a napi energiaszükségletünk 5-10%-ánál többet ennünk. (Ami kb. 1-3 ek. cukornak felel meg napi 2000 kcal igény esetén.)

Összetett szénhidrátok

Ide tartoznak azok a szénhidrátok, amelyek 3 vagy annál több cukormolekula összekapcsolódásával épülnek fel. Szerkezetük szerint nagyon változatosak lehetnek, ami nagyban befolyásolja az emészthetőségüket is.

Krumpli, tészta, rizs - de mi a közös bennük?

Tudtad, hogy a különböző köretek szénhidráttartalmát a keményítő adja? A keményítő az egyik leggyakoribb összetett szénhidrát. Növények tartalék tápanyagát adja (hasonlóan az emlősökben található glikogénhez), és egyszerű cukormolekulák összekapcsolódásából épül fel. Ha az ezek közötti kötéseket az emésztőenzimeink szétszakítják, akkor a keményítőtartalmú ételek szénhidráttartalma is glükózként fog hasznosulni, ami pedig vércukorszint-emelkedéshez fog vezetni.

Hüvelyesekben, gabonákban, álgabonákban, burgonyában is megtalálhatóak a keményítők, ezeket érdemes mindig valamilyen magas rost-, fehérje- vagy zsírtartalmú étellel (pl káposztasalátával, sült húsokkal) párosítani, hogy lassítsunk a felszívódásukon.

Tudtad, hogy a keményítők szerkezetét kialakító amilóz és amilopektin aránya befolyásolja az ételek vércukorszint-emelő hatását? Azok a keményítő-tartalmú ételek, melyekben magasabb az amilóz aránya, nehezebben emésztődnek meg, és lassabban emelik meg a vércukorszintet. Ilyen pl. a durumbúzából készült élelmiszerek, vagy akár a fehér basmati rizs is.

A rost is szénhidrát?

A keményítők mellett a rostok is cukormolekulák összekapcsolódásából épülnek fel, azonban olyan típusú kötésekkel, amelyeket az emésztőenzimek már nem tudnak bontani, így emésztetlenül jutnak el a vastagbelünkig. Az itt élő baktériumok viszont már képesek ezeket a rostokat emészteni, és egy részüket rövid szénláncú zsírsavakká (angol rövidítése a SCFA) alakítják, melyek egy része felszívódhat, így energiát is szolgáltathat. Így lehet az, hogy a rostoknál (bármilyen meglepő) kb. 2 kcal/g energiával számolhatunk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a vércukorszintünket is megemelik. A különböző növényi rostok kifejezetten jó hatással vannak a vércukorszintünkre, lassítják vagy épp gátolják egyes tápanyagok felszívódását, így a stabil vércukorszint kialakításában is szerepet játszanak.

Rostok közt 3 fő csoportot különíthetünk el, a vízben oldódó rostokat (pl. chia mag, zabpehely), a vízben nem oldódó rostokat (pl. búzakorpa, almahéja) és a rezisztens keményítőket (pl. zöld banán, hideg főtt rizs, hideg főtt burgonya). Amellett, hogy a különböző rostok segítenek a vércukorszintünket kiegyensúlyozni, jó hatással vannak a vérzsírértékeinkre is. Növelik a belek motilitását, ezáltal, megfelelő folyadékfogyasztás mellett, csökkentik a székrekedés kockázatát és még a bélflóránkat is táplálják. Így mindenképp érdemes mindennap rostdús ételeket is fogyasztanunk. A napi ajánlott rostmennyiség kb. 25 gramm.

A cukroktól a rostokig

Ahogy a cikkből is láthatjátok, rengetegféle szénhidrát létezik, melyek mind-mind hasonló építőkövekből épülnek fel, azonban különféle élettani hatással rendelkeznek. Ha titeket is érdekelnek a szénhidrátok, és szívesen olvasnátok bővebben is a különböző típusaikról, figyeljétek a blogunkat!

Források:

  • Advanced Nutrition and Human Metabolism, 6th edition
  • Krause’s Food and Nutrition Therapy, 12th and 14th edition
  • Ádám Veronika - Orvosi biokémia (könyv)

Kezelje cukorbetegségét okosan!

DiabTrend indítása

Diyabetle ilgili diğer paylaşımlar

Alte informații despre diabet

Other posts about diabetes

Other posts about diabetes

Other posts about diabetes

Other posts about diabetes

Outras publicações sobre a diabetes

Other posts about diabetes

Autres articles à propos du diabète

Other posts about diabetes

Other posts about diabetes

További bejegyzések a cukorbetegségről

Other posts about diabetes